Melissa officinalis  L.

Citroenmelisse:

voor een rustig, lang leven

Citroenmelisse is een van de vriendelijkste kruiden in het natuurassortiment. Het kalmeert, brengt rust en in de middeleeuwen voegde men er een mirakel aan toe, want volgens sommigen kon citroenmelisse iemand weer tot leven wekken. In elk geval zijn bijen er dol op, werd het al bij de Grieken gebruikt en Paracelsus benoemde het tot levenselixir. In de vroege middeleeuwen was er zelfs een Angelsaksische prins die elke ochtend thee van citroenmelisse dronk en 108 jaar werd. Het kruid wordt heden ten dage nog altijd met succes gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Geschiedenis van de plant

Het Griekse woord ‘melisse’ betekent ‘bij’ (insect). De aromatische plant wordt druk door bijen bezocht. Opmerkelijk is dat de geur van deze plant andere insecten, zoals muggen, op afstand houdt. Reeds lang staat citroenmelisse erom bekend dat ze “het hart vrolijk maakt”. Galenus beval de plant aan tegen slapeloosheid en hartkloppingen; hij moet dus al op de hoogte zijn geweest van het rustgevende effect van de plant. Paracelsus noemde melisse een “levenselixer” dat nieuwe levenskracht kon geven. In kloostertuinen was melisse een belangrijke plant, mede omdat Karel de Grote de aanplant ervan op veel domeinen gebood. En de bekende fytotherapeut, Prof. Dr. R.F. Weiss, schrijft dat de werking van citroenmelisse kalmerend en krampstillend is.

Eigenschappen

Citroenmelise is zeer veelzijdig.Ze wordt wel eens een ‘fytotranquillizer’ genoemd omdat ze kalmeert en ontspant. De plant revitaliseert het zenuwstelsel en is slaapbevorderend, vooral bij inslaapmoeilijkheden. Bovendien verbetert ze het denkvermogen, is psychisch stimulerend en kalmeert het hart.

Melisse is bovendien krampstillend op maag, darmen en galwegen. Ook bevordert ze de maagsapafscheiding, de spijsvertering en de vorming van gal, en werkt ze tegen winderigheid.

Uitwendig is de plant o.a. antiviraal, vooral tegen herpesvirussen. En bovendien houdt ze veel insecten op afstand, terwijl ze bijen juist aantrekt!

Toepassing

Niet alleen voor het zenuwstelsel is melisse een waardevolle plant. Maagaandoeningen in relatie met nervositeit kunnen er goed mee worden behandeld. Ze heeft ook een goede in vloed op onze nachtrust. Bovendien ondersteunt de plant de spijsvertering en wordt ze uitwendig toegepast bij die bekende zogenaamde koortsblaasjes.

Verwerking

De topjes en de bladeren van de plant worden vers verwerkt.

Om zelf te doen

Melissethee, bij nervositeit, spijsverteringsstoornissen: Giet op 20 gram melisse een halve liter kokend water en laat het geheel 10 minuten koken. Drink hiervan dagelijks een paar kopjes van op, het beste een tijdje na de maaltijden. .

Melissewijn, bij duizeligheid, misselijkheid: Giet op 50 gram gesneden bloeiende toppen 0,7 liter rode wijn. Desgewenst op smaak brengen met nootmuskaat en koriander. Elke dag hiervan 1 tot 2 likeurglaasjes opdrinken.

Verse melisseblaadjes, bij slechte adem: Kauw enige tijd op een vers melisseblaadje.

 

Overgeomen uit i-Sana 2012.