Uncaria tomentosa (Wild) D.C.

Katsklauw:

Geweldige opkikker voor je immuunsysteem

De winter is in aantocht en tegelijk zijn de bekende ongemakken al aan het verschijnen: afwezigheden op school of het werk, hoesten, niezen, lichte koorts, kortom zich ellendig voelen. Dat duurt tot een heel stuk in de lente. In wintertijd wordt er ook heel veel gevraagd van het immuunsysteem en je kan niet altijd voor de minste kuch je toevlucht zoeken tot heel sterke medicijnen. Vaak hebben die trouwens ook grote nadelen. De natuur heeft ons gelukkig heel wat mogelijkheden te bieden die door hun brede werking en hun veiligheid, maar ook doeltreffendheid vaak te verkiezen zijn boven de klassieke patentmiddelen. Een beetje gezond verstand en een beetje kennis kunnen je op korte tijd weer beter maken. De natuur: daar kan je op rekenen, vooral ook op katsklauw die het immuunsysteem in deze wintertijd een schitterende boost geeft.

Geschiedenis van de plant

Katsklauw is een van de zeer belangrijke geneeskrachtige planten van Zuid-Amerika.

Afkomstig van het oostelijk Peruviaanse Andesgebergte en Chili, is katsklauw tegenwoordig ook te zien in de andere (sub)tropische landen van Zuid- en Centraal-Amerika met een vochtig en warm klimaat. De naam ontleent de plant aan de doornen aan deze traag groeiende, kruipende en klimmende liaansoort waarmee ze om bomen heen slingert. Ze kan tot zo’n 30 tot 50 meter hoog reiken.

Voor de fytotherapie is vooral de goudgele, vezelige binnenbast van belang. Het oogsten van katsklauw gebeurde op een dermate grove manier dat de regering van Peru ter bescherming van het bestand van de Uncaria tomentosa besloten heeft om enkel de bast te laten oogsten vanaf 1 meter boven de grond, zodat de plant niet gedood zou worden.

De diverse effecten van katsklauw zijn bij de lokale indianenbevolking al eeuwenlang bekend. Vanaf het midden van de vorige eeuw zijn wetenschappers begonnen met studies naar die bijzondere effecten.

Die studies laten onomstotelijk zien dat Katsklauw tot de sterkste immuunstimulatoren onder de planten behoort, naast een aantal andere zeer bijzondere effecten.

Eigenschappen

In de eerste plaats is de katsklauw een sterk weerstandsverhogende plant die zowel werkzaam is tegen virussen, bacteriën en schimmels. Ze dankt deze werking vooral aan het feit dat ze zorgt voor de vorming van actieve T-lymfocyten en B-lymfocyten  die een grote rol spelen bij het elimineren van schadelijke indringers. Ook is een toename van het fagocyterend of “opruimend” vermogen van andere witte bloedcellen, de macrofagen, vastgesteld. Katsklauw wordt dan ook vooral ingezet bij het voorkomen en aanpakken van bacteriële, virale, schimmel- en parasitaire infecties.

Ook gaat de plant het ontsporen van cellen tegen, beschermt als antioxidans de vaatwand, remt het onderling verkleven van bloedplaatjes af (“bloedverdunnend”), bevordert de doorbloeding van slagaders en werkt mild bloeddruk- en cholesterolverlagend. Daarom wordt katsklauw regelmatig ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten, bij hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.

Bijzonder is dat ook deze plant laat zien dat planten vaak een breed effect hebben op het organisme.

Verwerking en toepassing

Voor de verwerking wordt gebruik gemaakt van de vlezige binnenbast die verschijnt als de in de lengte ingescheurde buitenbast verwijderd wordt.

Toepassing

Alle gevolgen van een niet goed functionerend immuunstelsel, zoals griep, verkoudheid, infecties aan neus, keel en oren, sinusitis, luchtwegenaandoeningen, urineweginfecties, enzovoorts.

 

 

Overgenomen uit i-Sana 2013.