Tropaeolum majus L.

Oost-Indische kers:

natuurlijke antibiotica

Vroeger werd Oost-Indische kers in alternatieve en vegetarische restaurants gebruikt om de heerlijkste salades te kleuren. Nu is dat gemeengoed geworden en wordt het zo’n beetje overal aangewend. Minder bekend is de toepassing in likeur en vers geperste sapjes. Maar voor de gezondheid werd Oost-Indische kers vooral aangewend omdat de blaadjes zijn rijk aan vitamine C en de eetlust stimuleren. Het verse sap helpt de hoest te bedaren. Ook de bloedsomloop wordt er door gestimuleerd. Na het drinken van een kop thee van Oost-Indische kers, krijgen je voeten in de winter het heerlijk warm! Uit Oost-Indische kers worden ook natuurlijke medicijnen gemaakt. En vergeet vooral niet: Oost-Indische kers heeft een sterke breedspectrum antibiotische werking!


Geschiedenis van de plant

Deze eenjarige plant is in de 16de eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht. In Peru werd Oost-Indische kers van oudsher als wondmiddel toegepast, maar in Europa diende de plant in eerste instantie als sierplant. In de twintigste eeuw werd door wetenschappelijk onderzoek een antibiotische stof uit de plant geïsoleerd.

Dr. Geert Verhelst vertelt in zijn “Groot Handboek Geneeskrachtige Planten” veel over de oorsprong van plantnamen. Zo vertelt hij dat de naam Oost-Indische kers misleidend is. Men nam destijds namelijk aan dat dit kruid uit India kwam, en het bleek dus Zuid-Amerika te zijn.

“Kers” slaat op de geur en smaak van dit kruid, die lijken op die van “waterkers”.

“Tropaeolum” komt van het Griekse “tropaion” (trofee), vanwege de gelijkenis van het ronde blad met een wapenschild en van de bloemen met een helm. En “majus” is Latijn voor “groot”.

Eigenschappen

Tropaeolum majus L. heeft een antibiotische werking. De plant kan worden ingezet bij allerlei infectieziekten aan de luchtwegen, de spijsvertering en de urinewegen. Oost-Indische kers remt ook de bacteriën die immuun zijn geworden voor “gewone” antibiotica en mobiliseert het afweersysteem van de persoon zelf.

Maar zoals alle planten, heeft Oost-Indische kers meer effecten o.a. eetlustbevorderend en bloedzuiverend. Bovendien is de plant rijk aan zwavel, dat een goede bouwsteen is van zwavelhoudende aminozuren van de haren.

Belangrijkste bestanddelen:

Mosterdolieglycosiden, zwavel, jodium, ijzer, fosfor, mangaan, kalium en vrij veel vitamine C.

Verwerking:

De bladeren en de bloemknoppen worden vers verwerkt. Indien men de plant droogt, worden de mosterdolieglycosiden gesplitst, waardoor de plant minder werkzaam wordt.

Toepassing:

Tropaeolum is een van de antibiotisch werkende planten die bovendien de eigen afweer mobiliseren. Juist bij personen die een allergie voor antibiotica hebben, is een combinatie van deze planten onder toezicht van een arts goed toepasbaar.

Om zelf te doen

Hoestmiddel: voeg 50 ml sap toe aan een vijfde liter water. Zoet het mengsel met honing of rietsuiker en drink het hoestmiddel verspreid over de dag op.

Kauwen op blad van Oost-Indische kers tegen keelpijn, hoesten en vastzittend slijm: Kauw ‘s ochtends en ‘s avonds op een blaadje van de Oost-Indische kers.

Haarwater tegen haaruitval: Giet 1 liter alcohol (40%) op twee handenvol bloemen, bladeren en zaden van Oost-Indische kers, tien brandnetelbladeren en drie eikenbladeren. Laat dit twee weken staan. Zeef de lotion en masseer hem in de hoofdhuid.

Breed spectrum antibioticum

Bacteriën worden wel onderverdeeld in gram-positieve en gram-negatieve soorten. Deze indeling is genoemd naar de Deense bacterioloog Gram, die een bepaalde kleurmethode ontwikkelde om beide soorten te kunnen onderscheiden. Gram-positieve bacteriën komen het meest voor en veroorzaken ondermeer plaatselijke infecties (bijvoorbeeld aan huid en amandelen) en algemene ontstekingen. Gram-negatieve bacteriën kunnen lucht- en urineweginfecties veroorzaken.

Moderne antibiotica werken meestal specifiek op een van beide bacteriesoorten in. Het bijzondere is dat Oost-Indische kers zowel tegen gram-positieve als gram-negatieve bacteriën werkzaam is. Alleen de zogeheten breedspectrum antibiotica kunnen wat dat betreft de werking van Oost-Indische kers evenaren.

 

Overgenomen uit i-Sana 2012.