Sempervivum tectorum L.

Huislook:

de bezem voor de lever

Heel veel planten hebben een therapeutische werking. Huislook of daklook, niet te verwarren met daslook is er eentje van. Het heeft antiseptische kwaliteiten, reinigt de lever en is een sterke antioxidant, wat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Ook bij wratten en ontstekingen op de huid is daklook of huislook nog altijd nuttig en veel minder gevaarlijk dan veel farmaceutische specialiteiten. Ook hier is de natuur weer de beste medicijn.

Geschiedenis van de plant

Huislook wordt ook wel donderkruid, donderblad, Wodansbaard en Donderbaert genoemd en is geen familie van de bieslook, daslook of knoflook maar van de roos. Deze namen zijn te danken aan het advies dat men in de middeleeuwen kreeg om enkele rozetten met huislook op het dak te leggen om zo het huis te beschermen tegen blikseminslag.

Ook de Latijnse soortnaam ‘tectorum’ wijst in die richting, want het betekent “van de daken”. Beide namen geven echter ook aan dat de plant op een dak groeit, waar ze zich op een dun laagje aarde en wat zonlicht in leven kan houden.

Door de Romeinen en Grieken werd huislook als geneeskrachtige plant voornamelijk uitwendig gebruikt bij wratten, eksterogen en oogaandoeningen. In de volksgeneeskunde is de toepassing bij oogontstekingen, insectensteken, sproeten, kneuzingen, op (brand)wonden en als gorgelmiddel bij ontstekingen in de mond- en keelholte bekend. Inwendig wordt het sap of een aftreksel gebruikt tegen maagzweren en een te overvloedige menstruatie.

Sloveens onderzoek uit 2003 toont de antioxidantactiviteit van daklook wel degelijk aan. Hierdoor is bewezen dat de inzetbaarheid van daklook in de volksgeneeskunde niet berust op een fabeltje of inbeelding. De Sloveense wetenschappers konden een duidelijk merkbare vermindering van het aantal vrije radicalen zien als het sap werd ingezet. Hongaars onderzoek uit 2004 voegt daaraan toe dat de lever gereinigd wordt door daklook; dit orgaan wordt ontdaan van gifstoffen als men daklook gebruikt, zo bleek uit onderzoek op ratten. Hongaars onderzoek uit 2000 had al laten zien dat daklook goed was bij vervette lever of leververvetting.

Eigenschappen

Samentrekkend en krampopheffend.

Verwerking

De bladeren worden vers verwerkt.

Toepassing

Huislook vermindert de pijn, werkt ontstekingsremmend, en bevordert de doorbloeding en het herstel van weefsel.

Om zelf te doen

Huislookomslag tegen wratten, eksterogen, insectensteken en kloven: Ontdoe enkele blaadjes aan één kant van hun dikke “huid” en leg ze met behulp van een omslag of hechtpleister met de open zijde op de te behandelen huid.

Huislookthee bij maagpijn: Giet op 10-15 gram gesneden blad een kwart liter kokend water en drink hiervan elke dag 1-2 kopjes.

Huislookpasta bij kloven, insectenbeten, -steken, wonden: Meng 5 gekneusde huislookbladeren en eventueel een gehakte rauwe ui tot een fijne pasta. Breng de helft ‘s morgens op een linnen doek aan en de andere helft ‘s avonds. Herhaal dit voor de volgend dag met verse pasta.

Oogblad bij ontstoken ooglid: snijd een huislookblad overlangs middendoor en leg een helft op het ontstoken ooglid. Bevestig dit met behulp van een doekje, watten en een oogband.

 

Overgenomen uit i-Sana 2015.