Panax ginseng C.A. Meyer

Ginseng:

revitaliseert en herstelt

Het levenselixir is nog wel niet uitgevonden, maar ginseng zou in dat geval wel een van de ingrediënten kunnen worden omdat het bijzonder goede eigenschappen heeft met betrekking tot alertheid, vitaliteit, uithoudingsvermogen, kracht, weerstand en libido. Niet te verwonderen dat het in de oudheid zo geroemd werd omwille van zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het werd aangeprezen voor het herstel van de levenskracht van de gehele mens. Daar dankt ginseng ook zijn naam aan, want die verwijst in zijn betekenis naar het silhouet van de mens en met enige verbeelding kan je in de wortel inderdaad een menselijk silhouet herkennen.

Geschiedenis van de plant

Panax ginseng stamt oorspronkelijk uit Korea en China en wordt daar al zo’n 5000 jaar als geneesmiddel gebruikt. Ginseng is afgeleid van ‘Gin’, dat mens betekent, en ‘Seng’ dat staat voor gelijkend. Volgens de volksgeneeskunde houdt de wortel ziekten buiten het lichaam. Hij wordt onder andere gebruikt als opwekkend middel dat het zenuwstelsel zowel ontspant als stimuleert. Ook het uithoudingsvermogen en de weerstand worden bevorderd, en de geslachtsdrift verhoogd.

Voor de bekende patroon van de Oosterse kruidengeneeskunde, Shen Nung (2700 v.Chr.), was ginseng de belangrijkste plant. En die beschreef hij uitvoerig in zijn farmacopee.

Marco Polo bracht de plant laat in de 13de eeuw tijdens een van zijn reizen naar Europa.

Gunstige werking bewezen

Het Westen heeft lange tijd wat argwanend gereageerd op de verhalen van deze werkzaamheid, totdat de hogedruk-vloeistofchromatografie (een analysemethode om te bepalen welke inhoudsstoffen aanwezig zijn) het mogelijk maakte uit Panax ginseng een tiental werkzame stoffen te isoleren.

Tegenwoordig zijn er meerdere onderzoeken verricht naar de werkzaamheid van deze plant. Zo blijkt uit dubbelblind en placebo-gecontroleerde experimenten met ginseng, dat ouderen die last hebben van futloosheid en moeheid in 75% van de gevallen een gunstig effect ondervinden. Bij dit type onderzoek behandelt men een groep proefpersonen met het uit te testen middel en een andere groep met een placebo (een ‘fopmiddel’), dat er net zo uitziet als het ‘echte’ middel. Zowel arts of onderzoeker als patiënt weten niet wie welk middel krijgt.

Voorts bleek uit de verschillende onderzoeken dat bij psychologische tests beter werd gescoord. Het reactievermogen zou volgens de verschillende onderzoekers ook gunstig worden beïnvloed.

Verschil

Er is een verschil tussen de ‘witte’ en de ‘rode’ ginseng. De ‘witte’ ginseng is de gepelde en gedroogde wortel; de ‘rode’ ginseng is de ongepelde, gestoomde en daarna gedroogde wortel.

De Koreaanse variëteit C.A. Meyer werd in 1842 beschreven en wordt al lange tijd als de beste ginseng beschouwd vanwege de klimatologische omstandigheden, de beste teelttechnieken en de zuiverheid.

Eigenschappen

De plant is algemeen stimulerend, vitaliseert, verbetert de stressbestendigheid, vergroot het uithoudingsvermogen en de prestaties, verhoogt de weerstand (is o.a. antiviraal), stimuleert de stofwisseling en normaliseert de hormoonbalans. Ginseng heeft echter veel meer gunstige effecten, zoals op de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en de cholesterolbalans. Het gebruik ervan heeft dan ook een breder effect op het lichaam.

Verwerking en toepassing

De gedroogde wortel van de plant wordt verwerkt.

Ginseng wordt toegepast onder andere bij algemene vermoeidheid, psychosomatische aandoeningen, lichte depressie en bij de gevolgen van langdurige stresssituaties.

Personen met te hoge bloeddruk moeten zich wel laten controleren tijdens het gebruik.

 

Overgenomen uit i-Sana 2014.