Hypericum perforatum L.

Sint Janskruid:

voor wie een ferme opkikker nodig heeft

Eigenlijk is onze moderne geneeskunde afgekeken van de natuur. Molecules van nieuwe medicijnen worden vaak van planten gekopieerd en nagemaakt om er aan te verdienen, terwijl ze soms in de natuur voor het grijpen liggen en gratis worden aangeboden. Denk maar aan aspirine die gekopieerd werd van de actieve stof uit de wilgebast: salicylzuur. Maar er is meer dan dat. Denk aan het sint janskruid dat ook wel plantaardige Prozac wordt genoemd, omdat deze “verstilde zonneschijn” prachtig werkt tegen depressieve gevoelens en zwartgalligheid. Het heeft evenwel niet de bijwerkingen die klassieke medicijnen dikwijls wel hebben.

Sint Janskruid is een ideale plant als we het niet meer zien zitten en een ferme opkikker nodig hebben.

Geschiedenis van de plant

Aan weinig planten is zo veel magische kracht toegeschreven als aan het sint janskruid of ‘Jaag de duivel’. Ze werd vroeger toegepast bij alle ziekten die te maken hadden met krankzinnigheid en bezetenheid. Het gebruik van de plant was reeds bekend bij antieke volkeren als de Grieken, Romeinen, Kelten, Azteken, Indiërs en bij de indianen als medicinale plant voor zowel inwendige als uitwendige toepassing. De langwerpige bladeren zijn doorspikkeld met doorzichtige klierpuntjes. De gele bloemen worden rood zodra ze tussen de vingers fijngewreven worden. Volgens een oud recept van de kruisvaarders werd de hieruit bereide rode olie gebruikt bij kneuzingen en pijnlijke gewrichten. Dodonaeus schreef: ‘Sint-Janscruydt groen met syne bladeren op wonden gheleyt, brengt die tot heelinghe’.

Eigenschappen

Hypericine is een rode kleurstof in de gele bloemen. Door Hypericum te macereren met plantaardige olie ontstaat een middel bij wond- en zenuwpijn, en (tepel)kloven. Maar zo’n olie is ook heilzaam bij maagklachten omdat het een verzachtende en genezende invloed heeft op het maagslijmvlies. Sint janskruid kan bovendien gezien worden als een heilzaam anti-depressiemiddel en kan, behalve in ernstige gevallen, als een goed alternatief voor synthetische anti-depressiemiddelen worden gebruikt. In de natuurgeneeskunde wordt Hypericum ‘De Arnica van de zenuwen’ genoemd.

Belangrijkste bestanddelen

De plant bevat etherische olie, looistoffen, hyperoside en hypericine.

 Toepassing

Sint Janskruid kent vele toepassingen. Om er een paar te noemen:

– Gemacereerd met een plantaardige olie wordt de plant uitwendig toegepast bij o.a. wond- en zenuwpijn.

– Inwendig bij maagklachten.

– De hele, bloeiende plant, wordt gebruikt als een antidepressivum bij depressies

– En bij letsels aan het zenuwstelsel.

Alhoewel Sint Janskruid goed wordt verdragen zijn er aan het gebruik van Sint janskruid wel een aantal beperkingen verbonden, zoals het combineren ervan met bepaalde reguliere geneesmiddelen. Neem hierover contact op met uw arts of apotheker.

Waarschuwing: De inhoudsstof  hypericine maakt de huid lichtgevoelig. Bij een hoge dosering kan bij daarvoor gevoelige personen rode huiduitslag ontstaan. Voorzichtigheid bij zonnebaden is dan geboden. Stopt men met het gebruik dan zal de huiduitslag wegtrekken. Bij een normale dosering is geen uitslag te verwachten.

Om zelf te doen

Sint Janskruidolie bij wond- en zenuwpijn, (tepel)kloven en maagklachten: Vermeng 50 gram verse bloemen en bloemknoppen in een glazen fles met een kwart liter olijfolie. Laat het geheel 3 tot 5 dagen gisten op een warme plek. Sluit de fles en zet hem in het zonlicht tot de olie rood van kleur is (circa 6 weken). Daarna zeven en filteren. Bij gebruik de olie inwrijven of aanbrengen met behulp van een kompres.

Sint janskruidthee bij depressiviteit: Vermeng gelijke delen sint janskruid, valeriaan, hop en melisse goed met elkaar en giet op 20 gram van dit mengsel een halve liter kokend water. Laat het geheel 10 minuten trekken en drink elke dag 2 tot 4 kopjes van deze thee.

 

Overgenomen uit i-Sana 2011.