We glijden stilletjes aan naar de winter toe: ’s morgens en ‘s avonds echt koud en overdag nog behoorlijk van temperatuur. Dit typische kwakkelweertje maakt zoals gewoonlijk nogal wat mensen ziek. Logisch, want we zijn niet gepast gekleed zijn om de temperatuurschok op te vangen. Voeg daar de nonchalante levensstijl plus meer werken onder stress vanwege de corona-pandemie, minder u slapen, de isolatie, het thuiswerk, de onzekerheid… en alles is aanwezig om ziek te worden. Toch kun je dat grotendeels vermijden, door de natuurlijke weerstand van het lichaam te versterken. Er bestaan eenvoudige, maar doeltreffende middelen voor. Wie daar op tijd aan denkt, hoeft de winter helemaal niet te vrezen.

Sommige patiënten zijn er veel gevoeliger voor dan anderen. Er zijn er die elke winter weer wekenlang geplaagd worden door verkoudheden, bronchitis, sinusitis, hoewel dit niet beperkend is, want nu is er ook nog corona. De oorzaak van een besmetting zijn te duchten vijanden: virussen, of een bacterie. Een gezond lichaam is bij machte zijn eigen afweer te organiseren. Bij sommigen is die afweer goed geregeld en zijn ze snel weer op de been, terwijl anderen door de ziekte slenteren, langdurig kwakkelen. Maar toch kan iedereen zijn weerstand verbeteren met eenvoudige middelen en kleine trucjes en zich op die manier ook wapenen tegen de coronadreiging.

 

Bacteriën of virussen?

Om te weten of er nu virussen dan wel bacteriën verantwoordelijk zijn voor een ontsteking, moet je jezelf wat observeren. Bij een ontsteking van de luchtwegen is dat heel gemakkelijk. Een virale ontsteking is gekenmerkt door een heldere, waterachtige afscheiding. Bij een bacteriële infectie daarentegen is de slijmvliesafscheiding, bijvoorbeeld bij hoesten of snuiten, eerder geelgroen en etterig. Bovendien is de koorts door bacteriële infecties gewoonlijk hoger dan bij een virale aandoening. Dat is altijd een reactie van het lichaam op beschadiging nadat indringers het lichaam hebben veroverd.

Als het reactievermogen van het lichaam nog vitaal is, zal door temperatuursverhoging of koorts, het lichaam proberen op eigen kracht de indringer te liquideren. Virussen zijn bijvoorbeeld temperatuurgevoelig, zodat koorts op deze wijze afrekent met de schadelijke indringers. Het is derhalve niet wijs om door kunstmatige middelen te proberen de koorts te onderdrukken, omdat op die manier het lichaam zijn wapens wordt afgenomen. Pas als de arts oordeelt dat de koorts zelf bedreigend kan zijn voor de patiënt kan de koorts worden onderdrukt. Tegelijk zullen ook de witte bloedlichaampjes, of het aantal leukocyten in het bloed toenemen. Dat zijn eigenlijk de soldaten van het organisme die schadelijke indringers proberen te neutraliseren.

 

Hoe infecties voorkomen?

Infecties zullen minder gemakkelijk optreden in een organisme dat in goede conditie verkeert. Het lichaam kan best in goede conditie worden gehouden door algemene hygiënische maatregelen.

  • Geregeld bewegen in de natuur is ontspannend en maakt gezond. De negatief geïoniseerde lucht in bos en aan zee is veel gezonder dan de stadslucht.
  • Ontspanning is zeer belangrijk voor wie gezond wil blijven. Er moet een evenwicht zijn tussen geestelijke en lichamelijke inspanningen.
  • Voldoende rust is en een herstellende slaap zijn van belang.
  • Gezond voedsel met vitamines C, D, bèta-glucaan en probiotica om de darmflora te herstellen, want hier zit het commando van de immuniteit.
  • Gebruik Echinacea om de macrofagen een zetje te geven en de weerstand op scherp te stellen.

Echinacea is een uitstekend preparaat dat bewezen heeft op een natuurlijke manier de lichaamseigen afweer te mobiliseren.