Hamamelis virginiana L.

Toverhazelaar:

tegen aambeien en huidproblemen

De natuur heeft heel wat mooie oplossingen voor ons in petto, je moet ze alleen maar leren kennen en vooral toepassen. Een prachtige plant is de Hamamelis of toverhazelaar. Het woord zegt het haast zelf. De plant heeft een wetenschappelijk bewezen en onderbouwde werking in de venen, bij lichte verwondingen en ontstekingen van de huid, bij spataders en bij aambeien. Je kan de hamamelisbladeren gebruiken, er zelf een tinctuur of een afkooksel van brouwen, maar er bestaan ook goede natuurlijke preparaten die als ze juist worden toegepast heel goede resultaten geven.

Geschiedenis van de plant

Hamamelis virginiana L. behoort tot de familie der Hamamelisachtigen (Hamamelidaceae). Het is een struik met grof getande bladeren die erg lijken op de bladeren van de hazelaar. Hamamelis virginiana L. staat veelal van oktober tot begin maart in bloei. De struik is afkomstig uit het oostelijk deel van Noord-Amerika. Virginiana verwijst naar de staat Virginia waar de plant voor het eerst werd verzameld en in cultuur gebracht.

De Indianen gebruikten afkooksels of smeersels van de bladeren en de twijgenbast ter behandeling van o.a. rugpijn, kneuzingen, blauwe plekken, pijnlijke spieren, brandwonden en diarree, maar ook als spoelmiddel bij zere keel en ogen. De Nederlandse naam toverhazelaar komt waarschijnlijk van de toverkracht waarmee de plant in verband werd gebracht en van het gebruik van de takken als wichelroede bij het zoeken naar water en goud. Rond 1735 brachten reizigers deze struik naar Europa, waar nu vooral gekweekte en gekruiste variëteiten terug te vinden zijn als winterharde sierplanten in tuinen en parken.

Eigenschappen

Hamamelis dankt haar samentrekkende effecten aan het hoge gehalte aan looistoffen. Bij inwendig gebruik versterkt Hamamelis de spanning van de aderwand, vernauwt haarvaten en kleine aders, trekt ze samen, hetgeen gunstig is bij spataders en aambeien. Bij uitwendig gebruik heeft Hamamelis een samentrekkende en antiseptische werking. Verder stimuleren de werkzame stoffen de vorming van epitheel (huidweefsel). De plant is bovendien ontstekingswerend.

Verwerking en toepassing

De verse hamamelisbast wordt met behulp van stoomdestillatie verwerkt, maar ook het extract van de verse hamamelisbast wordt verwerkt.

Toepassing

Hamamelis heeft een pijn- en jeukstillende werking en kan goed worden toegepast bij uitwendige aambeien.

In een crème gecombineerd met bepaalde planten kan Hamamelis worden toegepast bij borstklierontsteking en ter voorkoming hiervan, bij huidklachten, waaronder luieruitslag, dauwworm, eczeem, netelroos, tepelkloofjes en ter voorkoming van doorliggen.

Inwendig als Hamamelis virginiana-extract is de plant werkzaam bij spataderen en aambeien. Ze wordt in natuurlijke geneesmiddelen vaak gecombineerd met andere planten die goede diensten bij deze indicaties bewijzen.

Om zelf te doen

Hamameliscompres tegen schaafwonden, kneuzingen, reumatische klachten en spataders: Laat een handvol goed gewassen blad in een paar kopjes gekookt water tien minuten sudderen, zeef daarna. Drenk hierin schone lappen en bind de lappen op de aangedane plekken.

Hamamelismelk tegen ontstoken ogen: laat een paar schone blaadjes in een kopje warme melk trekken en was of dep hier af en toe de ogen mee.

Hamamelisthee tegen spataderen: Laat ongeveer vijf blaadjes een kwartier trekken in 2 kopjes water. Drink hiervan in de loop van de dag regelmatig een paar slokjes.

 

Overgenomen uit i-Sana 2014.