Ginkgo biloba L.

Japanse tempelboom:

Voor een beter geheugen en een gezond brein

Planten zijn een apotheek uit de hemel kun je wel zeggen. Sommige planten zijn zo bijzonder, dat er ook bijzondere krachten worden aan toegeschreven die je er ook mag van verwachten. Een daarvan is de Ginkgo biloba, een van de oudste bekende bomen op aarde. Zelfs de Duitse dichter Goethe was er door gefascineerd en maakte er verschillende poëtische werkjes en tekeningen over. Maar sinds de oudheid is ook de geneeskrachtige werking ervan bekend die door de moderne wetenschap bevestigd wordt. Ginkgo is een veilig en uitstekend middel om tot op hoge leeftijd het geheugen scherp te houden, de geest actief en de doorbloeding van de hersenen optimaal.

Geschiedenis van de plant

Ginkgo biloba L. of Japanse tempelboom kan zo’n 30 tot 40 meter hoog worden en is tweehuizig, dat wil zeggen dat de boom òf alleen de mannelijke bloemen (met meeldraden) òf alleen vrouwelijke bloemen (met een stamper) heeft. Heel opvallend is het waaiervormige blad. De nerven in het blad vormen ook weer een waaier: daaraan kunt u zien dat deze boomsoort qua ontwikkeling dicht bij de varens staat. De Engelsen hebben Ginkgo biloba L. zelfs naar een varensoort genoemd: “the maidenhairtree”. De Japanse naam ‘gin-kyo’ betekent zilveren abrikoos; de vrouwelijke bloemen vormen een soort zaadbollen die een zilverachtige kleur hebben en qua uiterlijk op abrikozen lijken. Vanwege de bladvorm spreekt men in China van de ‘eendepootboom’. In de Chinese volksgeneeskunde werden de zaden onder meer gebruikt als hoestmiddel en als kalmerend middel. Tegenwoordig wordt vooral het extract van de bladeren gebruikt om de doorbloeding, vooral van de hersenen, te bevorderen. Maar natuurlijk werkt Ginkgo overal in het lichaam.

Eigenschappen

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de Japanse tempelboom zorgt voor een betere doorbloeding. Deze verbetering wordt onder meer teweeggebracht door:

– vermindering van het vastkleven van de bloedplaatjes aan de vaatwand of aan andere substanties

– vermindering van de onderlinge samenklontering van de bloedplaatjes en van de rode bloedlichaampjes

– verlaging van de viscositeit (‘stroperigheid’) van het bloed (er ontstaat minder wrijving tussen de bloedcellen onderling en van de cellen in het bloedplasma)

– bescherming van de rode bloedlichaampjes tegen beschadigingen

– vermindering van de doorlaatbaarheid van de haarvaten, met als gevolg minder

oedeemvorming.

Ginkgo biloba L. laat het hartritme ongemoeid.

Belangrijkste bestanddelen

Bilobalide, ginkgoliden en flavonoïden.

Verwerking

De verse bladeren worden geoogst en verwerkt.

Toepassing

Ginkgo biloba verbetert de doorbloeding in het lichaam. De plant wordt vooral toegepast bij het verbeteren van de doorbloeding van de hersenen. Ze bevordert daardoor het transport van zuurstof naar de hersencellen. Een slechte doorbloeding kan leiden tot bijvoorbeeld vergeetachtigheid, oncentratiestoornissen, eventueel bepaalde vormen van dementie, hardhorendheid, evenwichtsstoornissen, oorsuizingen en hoofdpijn. Ze kan ook preventief worden gebruikt. Neem haar voor deze toepassing tweemaal per jaar gedurende drie maanden in.

Daarnaast heeft Ginkgo biloba een gunstig effect bij mensen met slagaderverkalking, bij suikerpatiënten en bij mensen met een zogenaamd etalagebeen ook wel rokersbeen genoemd.

Na ongeveer 90 dagen gebruik bereikt ze haar optimale werkzaamheid.

 

Levend fossiel

Ginkgo biloba L. is de enige overgebleven soort van de zeer oude familie van Ginkgoaceae. Om die reden wordt deze boom ook wel een levend fossiel genoemd. In de Nationale Plantentuin van België in Meise staan zeer oude Ginkgo’s. In de Hortus Botanicus in Leiden staan de oudste exemplaren van Europa. Het vrouwelijke exemplaar dateert van 1730 en het mannelijke exemplaar van 1785.

 

Overgenomen uit i-Sana 2012.