Frangula alnus Miller

[vuilboom (sporkehout)]

Geschiedenis van de plant

De vuilboom is een boomachtige struik van ongeveer 6 meter hoog. Op de schors ziet men talrijke grijswitte cellen. Deze zorgen ervoor dat er voldoende gasuitwisseling blijft bestaan tussen het stengelweefsel en de buitenlucht.

Eigenschappen

Frangula werkt op het slijmvlies van de dikke darm en bevordert de samentrekkende bewegingen. Ze vermindert de opname van water en natriumionen uit de dikke darm. De daardoor verkregen vulling prikkelt de darmwand tot krachtiger samentrekkende bewegingen, met als resultaat een versnelde passage van de darminhoud. Bij chronische verstopping wordt de prikkel tot ontlediging van de darm gestimuleerd.

Belangrijkste bestanddelen

De belangrijkste stoffen in de schors zijn glucofranguline en franguline.

Verwerking

In de lente wordt de schors (cortex) verzameld door het afschillen van takken en twijgen. In die tijd is het schillen van de takken het makkelijkst. De schors wordt vervolgens gedroogd. Pas na een jaar mag deze schors verwerkt worden. De verse schors veroorzaakt namelijk bloederige diarree en buikkramp. Na verloop van ongeveer een jaar zijn de storende inhoudsstoffen door enzymen afgebroken en zijn er geen bijwerkingen meer.

Toepassing

Frangula is een middelsterk werkende laxerende plant met een milde darmprikkeling. Vanwege deze eigenschappen dient men voorzichtig te zijn bij bijvoorbeeld zwangerschap en het geven van borstvoeding, en wordt aangeraden om laxeermiddelen in dit soort gevallen te overleggen met de arts.

De plant maakt deel uit van de samenstelling van Frangulabiose, een effectief middel ter verbetering van de stoelgang. Zie voor meer informatie over dit product

 

Overgeomen uit i-Sana 2010.