Echinacea purpurea Moench

(Rudbeckia purpurea L.; rode zonnehoed)

 

Geschiedenis van de plant

Rode zonnehoed is een van de bekendste heilzame planten, niet in het minst door het werk van Dr. A. Vogel. De plant vergroot de lichaamseigen weerstand en heeft daardoor een breed toepassingsgebied tegen infecties, zoals griep en verkoudheid, en ontstekingen.

Echinacea of Rudbeckia is een geslacht uit de familie van de Samengesteldbloemigen. Van Echinacea worden vooral de soorten Echinacea purpurea en Echinacea angustifolia gebruikt. Daarnaast kennen we ook Echinacea pallida. De plant is inheems in Noord-Amerika en in de Indiaanse volksgeneeskunde zeer lang bekend en gebruikt.

 

Het geheim van Black Eagle

Op een van zijn vele wereldreizen maakte Dr. Alfred Vogel bij de Sioux-indianen in Noord-Amerika voor het eerst kennis met de geneeskracht van Echinacea purpurea. Toen hij een poosje bij de stam van opperhoofd Black Eagle verbleef, zag hij hoe de Indianen de plant toepasten bij slecht helende wonden en slangebeten. Zij kneusden de bladeren en kauwden ze daarna fijn. Met dit papje werd de wond bedekt. De wond genas vervolgens voorspoedig.

Teruggekomen in Zwitserland, probeerde A. Vogel om de plant in zijn eigen tuinen aan te planten. Dit lukte wonderwel. Echinacea purpurea is mede door hem inmiddels uitgegroeid tot een van de meest gebruikte geneeskrachtige planten ter ondersteuning van de lichaamsweerstand.

In Europa werd de plant veelvuldig onderzocht. Baanbrekend werk is verricht door een van de pioniers op dit terrein: prof. Dr. H. Wagner van het Instituut voor Pharmaceutische Biologie van de Universiteit van München. Ook volgens hem is Echinacea purpurea een waardevolle stimulator van het afweersysteem, zowel bij bacteriële als bij virale infecties.

 

Eigenschappen

Echinacea purpurea blijkt een specifiek effect te hebben op verschillende onderdelen van het afweersysteem.

Bij inname veroorzaakt het extract van deze plant een toename van witte bloedcellen, waardoor ondermeer de fagocytose (het ‘opeten’ van ziekteverwekkers door witte bloedcellen) wordt bevorderd. Ook is vastgesteld dat het lymfesysteem en de T-lymfocyten worden geactiveerd. Hierdoor kunnen ondermeer virussen sneller worden aangepakt.

Echinacea bevordert de aanmaak van interferon, waardoor het viruskopiërend vermogen van besmette cellen wordt uitgeschakeld.

Bijzonder interessant is de hyaluronidaseremmende werking van Echinacea. Hyaluronzuur is de uiterst nuttige, gelachtige stof die voorkomt in het zachte bindweefsel dat fungeert als ‘cement’ tussen de cellen. Het enzym hyaluronidase verstoort de werking van hyaluronzuur, waardoor ziekmakende micro-organismen zich makkelijker in het lichaam kunnen verspreiden. Echinacea gaat de werking van dit enzym tegen en gaat zo uitbreiding van de infectie tegen.

Uitwendig bevordert Echinacea de genezing van wonden. De tinctuur werkt antiseptisch (ontsmettend) en granulatiebevorderend (stimuleert de vorming van korrelig weefsel).

Een goed voorbeeld van ene dergelijk product is Echinacea crème van Ellen Dee.

 

Belangrijkste bestanddelen

Etherische oliën, zeer hoogmoleculaire polysacchariden.

 

Toepassing

Echinacea heeft door zijn weerstandverhogende eigenschappen een brede toepassing. Het is een waardevolle plant ter voorkoming en behandeling van ontstekingen en infecties, zoals griep en verkoudheid.

Echinacea is echter niet op alle onderdelen van de menselijke weerstand actief. Tegenwoordig zijn meer geneeskrachtige planten in de belangstelling komen te staan vanwege hun bijzondere effecten op de lichaamsweerstand.

Het was al langer bekend dat Echinacea de weerstand op natuurlijke wijze verhoogt, maar door research werd Echinacea gecombineerd en daarmee versterkt met bèta-glucanen, Eleutherococcus (Siberische ginseng), Andrographis (justicie) , Sambucus (vlier) en Tabebuia (lapacho). Deze bijzondere combinatie van Fytobell  leverde een buitengewoon sterk product op voor een ijzersterke weerstand (Echinabell druppels).

Dit geldt ook voor EchinaceaMax4 van AlkPharma.

Bovendien blijkt een combinatie van een hoge dosis Echinacea met vitamine C een effectieve manier te zijn om de lichaamsweerstand een boost te geven, zoals Echinacea+ met vitamine C.

Echinacea wordt veel toegepast als een preventief middel, bijvoorbeeld zolang de ‘r’ in de maand zit. Maar ook wanneer er eenmaal een infectie is ontstaan, kan dit middel een belangrijke rol spelen bij het genezingsproces. De tinctuur of het extract kent geen bijwerkingen of gewenningsverschijnselen.

 

‘Echinacea purpurea is een waardevolle stimulator van het afweersysteem.’

Prof. Dr. H. Wagner deed samen met zijn medewerkers van het Instituut voor Pharmaceutische Biologie van de Universiteit van München veel onderzoek naar de werking van de rode zonnehoed. In een interview zei Wagner het volgende daarover: “Echinacea purpurea is een waardevolle stimulator van het afweersysteem, zowel bij bacteriële als bij virale infecties. Veel werk is er gedaan door mijn medewerkster Angelika Proksch. Zij is op dit onderzoek gepromoveerd en heeft er zelfs de Duitse ‘Preis für moderne Heilpflanzenforschung’ voor gekregen.

Wij zijn nauwkeurig nagegaan welke inhoudsstoffen Echinacea purpurea bevat. Enkele van deze stoffen werden met behulp van moderne laboratoriumtechnieken uit de plant geïsoleerd. Met speciaal ontwikkelde testen kunnen wij de invloed ervan op bepaalde onderdelen van het afweersysteem meten. Sommige geïsoleerde stoffen, de zogenaamde polysachariden geheten, bleken een zeer gunstige uitwerking te hebben.

Wat de afweer tegen bacteriën betreft, hebben wij vastgesteld dat deze verbindingen de fagocytose bevorderen. Ook de weerstand tegen virussen neemt toe door de activering van de T-lymfocyten. Bovendien hebben wij nog een toename in de interferon-aanmaak waargenomen. Het totale mengsel van alle inhoudsstoffen zoals die in de plant voorkomen, compleet met de zogenaamde ballaststoffen, blijkt het beste te werken.”

 

Overgenomen uit i-Sana 2010.