Ballota nigra L.

(stinkende ballote)


Geschiedenis van de plant

In de naam zit het aspect van stinken verweven. ‘Ballo’ is Grieks voor ‘verwerpen, weigeren’ en verwijst naar het vee de plant om zijn geur niet wilde eten. De plant wordt ook Ballota foetida genoemd. ‘Foetida’ betekent ‘stinkend’, en verwijst hiermee ook naar de muffe geur, die volgens oude literatuur aan de vroegere roetgeur doet denken. Stinkende ballote is inheems in het Middellandse Zee-gebied en West-Azië. Maar ook in Europa komt hij algemeen voor.

In vroeger tijden wist men al dat deze plant werkte op het zenuwstelsel, en dan specifiek bij hysterie en hypochondrie. Maar ook ervaarde men al dat de plant krampwerend was, o.a. in het maag-darmkanaal en de luchtwegen.

Eigenschappen
Ballota nigra is een zenuwtonicum, ze versterkt het zenuwstelsel en kalmeert. Bovendien werkt ze onder andere tegen angsten, hysterie, nerveuze slaapstoornissen, nerveuze spanningen en neerslachtigheid tijdens de menopauze.

Ook bij krampen in het maag-darmkanaal en in de luchtwegen, mede gekenmerkt door nerveuze spanningen.

 Verwerking
Het bovengrondse deel van de plant en de bloeiende toppen worden verwerkt.

Toepassing
Stinkende ballota wordt in de eerste plaats toegepast in middelen die op het zenuwstelsel werken, zoals bij geestelijke druk, kortstondige stress en prikkelbaarheid. Gecombineerd met o.a. Hypericum is stinkende gouwe een probaat middel bij depressieve klachten.

 

Overgenomen uit i-Sana 2012.