Ammi visnaga (L.) Lam.

Khella of tandenstoter:

Tegen allergische hoest en bij hartkramp

Er zijn wel meerdere kruiden met vreemde namen, maar de werking is er niet minder om. Bovendien ontdekt de moderne geneeskunde steeds vaker dat de eeuwenoude moleculen ons door de natuur geschonken doorgaans een bredere en veiliger werking hebben dan veel nagebootste formules. De schepping is een wondere schatkamer vol heilzame ingrediënten, zo ook de Ammi visnaga of Khella.

Geschiedenis van de plant

Ammi visnaga, ook bisschopskruid genoemd,  behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae), zo genoemd vanwege hun schermvormige bloeiwijze.

‘Ammi’ zou afgeleid zijn van het Griekse ‘ammos’ dat ‘zand’ betekent, hetgeen wijst op het feit dat de plant het beste gedijt op zandgrond.

Ook de naam ‘tandenstoter’ heeft een historische achtergrond. Deze naam, ook wel ‘tandenstoker’ genoemd, houdt verband met de kruidig smakende schermstralen die in het Oosten als tandenstoker werden gebruikt. De plant komt voornamelijk in het Middellandse Zeegebied en in Amerika voor.

Khella is een oud Egyptische medicinale plant. Ze werd reeds vermeld in de papyrus Ebers, die dateert uit 1500 voor Christus.  Men gebruikte de plant daar tegen krampen. En in de Middeleeuwen werd de plant ook als urinedrijvend middel gebruikt.

Pas sinds 1930 staat ze in de belangstelling van wetenschappers en artsen in Europa en Amerika.

Eigenschappen

Ammi visnaga werkt ontspannend op verkrampte luchtwegen. Bepaalde werkzame inhoudsstoffen (de zogeheten furanochromonen) zijn slecht in water oplosbaar en lossen vermoedelijk pas in de twaalfvingerige darm onder inwerking van de galzuren volledig op. Mede daardoor is de werking van Ammi visnaga iets trager dan van middelen die direct worden opgenomen, maar de werking is wel langduriger. De werking houdt ongeveer 6 uren aan.

De plant oefent een gunstige invloed uit bij astmatische en chronische bronchitis, kinkhoest en allergie/hooikoorts. De in de plant aanwezige khelline en visnadine verwijden de kransslagaders (de bloedvaten die het hart van bloed voorzien). Dit verklaart de toepassing bij hartaandoeningen en bij angina pectoris (benauwd gevoel op de borst, meestal veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagaders).

Verwerking

De vruchten van de plant worden verwerkt.

Toepassing

Ammi visnaga wordt, in combinatie met andere planten, toegepast bij hooikoorts en andere allergische verkoudheidsverschijnselen, zoals huisstofallergie en overgevoeligheid voor honden- en kattenharen. Maar vanwege de bloedvatverwijdende effecten op de kransslagaders is Ammi visnaga een zeer dankbare plant in middelen voor het hart. Tevens heeft de krampopheffend werking een gunstig effect op het nierstelsel om kleine niersteentjes en niergruis te lozen. De volksgeneeskunde in Egypte gebruikt het kruid bij deze problemen nog steeds, en met reden. Nier- en blaasstenen zijn zeer algemeen in Egypte als gevolg van bilharziose (een ontsteking veroorzaakt door wormen van de Schistosoma).

Datzelfde krampwerende effect is bovendien gunstig bij maagdarmkrampen.

Te hoge doseringen van het extract moeten vermeden worden, maar bij therapeutische doseringen van een totaalextract zijn er geen problemen te verwachten.

 

Overgenomen uit i-Sana 2013.